Týdenní článek o studentském životě

PSANÍ, ZVLÁDÁNÍ STRESU, MOTIVACE, NÁLADA ( 7. 11. 2019)

Ahoj všichni, vítám vás opět na svém blogu! Jsem ráda, že se mi zatím daří takto pravidelně psát, ale asi je to tím, že mi tyto týdenní formáty více vyhovují. Pokud by ale někoho z vás zajímalo něco speciálního – např. o studiu nebo jazykových zkouškách, dejte vědět 🙂

Dneska máme čtvrtek 7.11. a já bych se ze všeho nejdřív chtěla trošku pobavit o studiu. V poslední době jsem zjistila, že tím, že se vše snaží udělat, jak nejlépe dovedu, sama sebe hrozně zanedbávám. Zapomínám na pitný režim a málo jím. Myslím si, že mě hodinka cvičení zruinuje a nestihnu kvůli tomu spoustu jiných věcí. Nebo když přijdu unavená ze školy, dám si nohy nahoru a pustím si seriál, mám výčitky svědomí, že jsem tu půlhodinu mohla věnovat něčemu užitečnějšímu. Tímto chci říct, že při jakémkoli studiu je hrozně důležité, abyste si našli čas i sami pro sebe. Může jít o jakoukoli aktivitu, při které jednoduše vypnete mozek a odreagujete se. Pro mě jsou po celém dni v cizích jazycích nejlepší české seriály. 

Dalším bodem, který bych tu chtěla zmínit, je srovnávání. Přestaňte se poměřovat s ostatními studenty stejného oboru. Každý jsme úplně jiný a každý máme jiné možnosti. U jazyků to platí dvojnásob. Plňte své povinnosti tak, jak jste zvyklí, nenechte se rozhodit a jeďte si po “vlastní ose”.

V poslední době mám dny, kdy se mi buď daří úplně všechno, nebo se mi kazí, na co sáhnu. Vím, že to teď bude znít jako strašné klišé, ale snažím se na každém dni vidět něco pozitivního. Může to být úplná drobnost. Jsem si jistá, že každý dokáže najít nějakou maličkost, která ho ten den potěšila. 

Co se týče zvládání stresu, tak abych byla upřímná, to mi zatím moc nejde. Hodně mi pomáhá plánovat věci dopředu. Pokud vím, že mám například napsat esej, snažím se na ni myslet dostatečně zavčasu a práci si rozvrhnout. Na vysoké jsem se naučila nedělat věci na poslední chvíli. Doporučit vám můžu i “pomalé starty”. Ráno si přivstanete a máte dostatek času na to si třeba zacvičit, udělat si dobrou snídani (tu opravdu nezanedbávám), pustit si podcast, přečíst si nějaký zajímavý článek .. prostě cokoli, co máte rádi. 

Při vaší odpočinkové aktivitě nemyslete na povinnosti. Snažte se odpoutat myšlenky a zrelaxovat se. 

Dneska už máme neděli. Můžu říct, že zatím byl můj víkend docela produktivní 🙂 poslala jsem esej, udělala nějaké úkoly, měla hodinu morfologie a jedna hodina španělštiny je ještě přede mnou. Včera jsem také v rámci příprav na Erasmus dělala online jazykový test z italštiny a vyšla mi úroveň C1, což naprosto nechápu!! Jakože panebože cože .. A také už mám koupenou letenku. Omg, it´s happening. Teď ještě doufat, že se mi ze školy co nejdříve ozvou, a že seženu ubytování. 

Asi bych vám ještě řekla, že pokud vás něco opravdu baví, jděte si za tím. Pracujte na sobě. Je jasné, že svému cíli budete muset něco obětovat, ale .. las cosas no llegan solas. 

Ještě jsem se s vámi chtěla podělit o jednu radu, jak zvládnout nějaký úkol, o kterém víte, že je pro vás těžký. Vždycky věřte sami sobě, že jste schopni danou věc zvládnout. Když jsem měla napsat esej, moje první myšlenka byla: “Nikdy nemůžu napsat dobrou esej. Tohle nikdy nezvládnu.” S tímto strachem mi nikdy nejde práce od ruky. Zkuste si před tím, než se do nějakého úkolu pustíte, říct: “I já to zvládnu. Není to nic tak obtížného, s čím bych si nevěděl/a rady.” Uvidíte, že pak vám psaní půjde o mnoho lépe.

Já už vás zdravím při pondělku, který byl čistě jenom o učení. Přesto jsem si musela udělat aspoň nějakou radost, a to adventním kalendářem.

Já už vás zdravím při středě a musím říct, že dnešek je zrovna jeden z těch dnů, kdy se mi toho mnoho nedaří. A navíc to počasí! Dneska se asi budu věnovat povinné četbě, i když jsem už docela unavená .. a taky jaksi taksi demotivovaná. Ale co už .. Já se jdu vrhnout na nějakou práci. Tady vám dávám ještě tip na nějaké zdravější mlsání. Poslední dobou jsem si hodně oblíbila tyto tyčinky Raw Energy. Jsou bez lepku a přidaného cukru 🙂 

Dneska už je čtvrtek a .. upřímně doufám, že máte lepší den než já. Stále se však snažím si opakovat: “Non mollare mai.” (nikdy se nevzdávej). Tohle byla jedna z prvních vět, kterou jsem se naučila v italštině. 

Jak pozitivně tento článek začal, tak pesimisticky jej uzavírám. Doufám, že vám to nevadí, ale někdy to tak prostě je 🙂 I tak ale věřím, že vás tento článek v něčem obohatil, a pokud vám někdy život také hází klacky pod nohy, vězte, že v tom nejste sami. Tuto negativitu bych tady mohla zcela vynechat, chtěla bych vás však touto cestou povzbudit, ať vytrváte, pokud se něco hned nepodaří nebo to nevyjde úplně podle vašich představ. 

Tímto uzavírám tento týdenní souhrn zážitků, doufám, že byl pro vás alespoň v něčem přínosný. Budu se na vás těšit zase příště!

Song recommendation of the day: Taylor Swift – Fearless (album)

Special film recommendation: Something like summer

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek