Podzimní článek: září a říjen

MAGISTERSKÉ STUDIUM, “MŮJ PŮLDEN PRO MĚ”, ČAS S TURISTY, OBLÍBENÉ BIO POTRAVINY

Tak vás zase zdravím u mě na blogu a tentokrát vám povím nejprve něco o svém novém studiu. Pokračuji ve stejné oborové kombinaci, španělština a italština. Řeknu vám ale, že některé věci jsou a budou docela výzva. Například latina, kterou jsem si dala jako volitelný předmět. Zatím se cítím úplně jako bych se učila nový jazyk, kdy se nová pravidla a slovíčka vymykají tomu, co znám a já si to ne a ne zapamatovat. I proto se snažím být v pozici učitelky na vlastních hodinách co nejvíce trpělivá, protože vím, že to chce čas, nové poznatky si zkrátka potřebují sednout. Alespoň u mě to tak často funguje.

Kromě latiny jsem si opět dala portugalštinu, tentokrát mám tento předmět společně s portugalštináři 3. ročníku bakaláře, což ale na druhou stranu hodně oceňuji, protože vím, že se toho hodně naučím. Abych vám řekla pravdu, mám tento jazyk čím dál raději. Velkou motivací je určitě i relativně rychlý progres, jelikož jsem schopná si v románských jazycích propojit značné množství informací. Mimo školu mám pravidelně lekce s rodilou mluvčí a chtěla bych už začít více číst a poslouchat v portugalštině. 

Kromě toho mě na navazujícím studiu překvapilo pár dalších věcí, například v jednom předmětu píšeme průběžné testy, čemuž jsem od střední už dost odvykla. Někdy pro mě není úplně snadné najít si čas na plnění všech školních povinností. Hodně úkolů se snažím zvládnout také na cestách vlakem, protože dojíždím každý den. Dala jsem si dokonce jeden předmět v úterý na 8 ráno! Řeknu vám, vstávačka ve 4:30, abych se z naší vesničky dostala na nádraží, není pro noční sovu nic příjemného! Brr.. Ale mexická literatura za to opravdu stojí. Ale bez kafe ze mě nikdo nedostane ani buenos días. Zákeřné je, když vás venku rozespalé mráz praští do čumáku a vy ve tmě zababušení pospícháte na autobus .. (hádejte, kdo si dneska polil kafem zápisky na test…)

Jak jsem řekla, i magistr už mě stihl několikrát překvapit. Zároveň se snažím změnit trošku svůj přístup ke studiu ve srovnání s bakalářem. Nakládat si rozumné množství povinností, zvolnit a neobětovat škole svou fyzickou i duševní pohodu. 

I proto jsem si vymyslela takový “půlden pro mě.” Na pátek dopoledne nebo odpoledne si vymyslím nějakou příjemnou činnost a relaxuji. Například jedu u nás “do města” na trhy se sezónním ovocem a zeleninou, ráda si nakoupím nějaké zdravé potraviny a o víkendu uvařím něco dobrého. (hádanka č. 2: kdo si vzal na jeden z takových nákupů jen kabelku, ve které nakonec táhl dýni hokkaido, dvě velká jablka, blumy, okurku, ředkvičky a vše z bio obchůdku jako pohankovou mouku, datle, raw tyčinky a domácí jogurty z farmářských trhů? No a kdo se pak s celým nákupem šel ještě projít?) Oprava redakce: tento člověk s sebou táhl ještě láhev burčáku a slaměné kytičky.

Tady aspoň vidíte můj smysl pro praktičnost. 

Promoce minulý týden byly moc pěkné a hezky jsem si je s rodinou užila. 

S turisty jsme také v sobotu 23.10. vyrazili na vycházku kolem Hrabenova. Podzim je letos opravdu krásný, ale začíná už být pěkná zima! Objednala jsem si také vánoční “cukroví” z Paleo pekárny. Mají rozvoz po celé Moravě, cukroví je bez cukru a lepku. 

Obrigada pela leitura. Thank you for reading!

Oblíbenci:
Song: Coldplay, BTS: My Universe
Book: Adventní kletba – Vlastimil Vondruška | Knihy Dobrovský (knihydobrovsky.cz)

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek