Halloween v Čechách pod Kosířem, oslava Día de los muertos

VÝLETOVÁNÍ, ODPOČINEK OD ŠKOLY, PEČENÍ, TVOŘENÍ OLTÁŘE
( 26. 10. 2019)

Ahoj všichni, já vás pěkně vítám u dnešního článku, kde vás provedu oslavami Halloweenu/Día de los muertos a začátkem listopadu. Tento článek začínám už v sobotu 26. 10., abych se aspoň trochu odreagovala od množství povinností, které do školy denodenně mám. Momentálně čtu Cien años de soledad a ještě mě čekají dvě další knížky, které bych měla začít číst co nejdříve. Listopad pro mě bude také spojený s odevzdáváním několika prací, tak mi držte palce ..

Jsem ráda, že i mě se letos trochu dotknou podzimní prázdniny a v Olomouci tak příští týden strávím jen dva dny. O víkendu si potom plánuji trochu odpočinout, mám už vymyšlených několik aktivit, které bych ráda uskutečnila. Jednak pojedeme na Halloween do Čech pod Kosířem, kde máme zamluvenou speciální prohlídku (hurá, konečně se po několika měsících někam podívám),a taky bych ráda oslavila i Día de los muertos, obdobu Dušiček, akorát v mnohem veselejším stylu. Pod pojmem latinskoamerická kultura si vždy jako první vybavím tento svátek. Pokusím se také o výrobu tradičního pečiva, pan de los muertos.

Ani v tomto článku nesmí chybět krátké hudebně-filmové okénko. Z festivalu italského filmu se mi asi nejvíc líbil snímek Dove non ho mai abitato. Ten vám můžu určitě doporučit, pokud hledáte nějaký zajímavý zahraniční film. Co se týče hudby, tak Liam Payne právě vydal vánoční písničku All I want, a ano, už mi tu vyhrávala asi třicetkrát, stejně jako We Made It od Louise Tomlinsona. 1D forever.

V poslední době jsem také začala poslouchat podcasty. Podle mě je to skvělý způsob, jak se zlepšovat v cizím jazyce a lituji,že jsem na to nepřišla dříve, třeba před zkouškami. Už dlouho jsem hledala nějaký dobrý italský podcast, až dneska jsem na YouTube náhodou objevila kanál Learn Italian with Lucrezia, a zjistila, že slečna nahrává i vlastní podcasty na Soundcloud. Pokud někdo z vás poslouchá podcasty, a máte nějaký oblíbený třeba ve španělštině, budu moc ráda za vaše tipy. 

Já se vám zase ozývám v úterý, kdy můžu konečně říct, že jsem dočetla Cien años de soledad/Sto roků samoty od García Márqueze. Až to bylo nekonečné .. Zítra tedy vyrážím opět do Olomouce, protože mám školu a kromě toho ještě nějaké vyřizování. Ve čtvrtek už se ale zase vracím domů, a tentokrát mě čeká víkend, na který se opravdu těším. Kromě čtení a psaní, se kterým se musím popasovat do školy, se totiž chystáme s rodinou na výlet, a taky budeme oslavovat Dušičky po španělském způsobu 🙂 

Dnes je už středa, ráno jsem vyrazila do Olomouce a překvapivě jsem měla jenom jednu hodinu místo tří. Zašla jsem si tedy koupit čajový adventní kalendář, takovou zdravou alternativu těch čokoládových. Kromě toho čaj piju každý den, v zimě je navíc nedílnou součástí mé ranní “rutiny”. 

Tak dnes už je neděle, a mám za sebou docela pěkný víkend. Kéž bych mohla říct i pěkný kus práce! Bohužel. Měla jsem sice dvě hodiny španělštiny a hodně jsem četla povinnou četbu, zatím se mi ale nepodařilo napsat esej do italštiny. Holt každý den není posvícení a všechno se nemůže podařit hned. 

Ale ještě k tomu, jaký teda ten víkend byl. V sobotu ráno jsme vyrobili oltář, abychom tak oslavili mexický svátek Día de los muertos, obdobu našich Dušiček, akorát mnohem veselejší. Povedl se i pan de los muertos, typické pečivo pro tento svátek! Oltář jsme vystrojili pro našeho dědečka. 

Prohlídku v Čechách pod Kosířem jsme si také moc užili. 

No a já už se s vámi pro tento týden rozloučím. Přeji hezký zbytek neděle a naviděnou u přístího článku!

Song recommendation of the day: We The Kings – Sad Song

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek