Týden plný jazyků

ITALŠTINA, FINŠTINA, KOLUMBIJSKÁ ŠPANĚLŠTINA + HORY, ZKOUŠKY, NEW YORKER

Ahoj všichni, vítám vás zase u týdenního článku, ve kterém se vám budu snažit přiblížit všechny zajímavosti, které se za těch sedm dní udály. Vsunu sem ale i návštěvu New Yorkeru a výlet na hory z předchozího týdne, ve kterém jsem se soustředila na psaní článku o návratu z Erasmu a nechtěla jsem vás úplně přehltit. 

Hola a todos y bienvenidos es este artículo semanal en el cual os presentaré todas las cosas interesantes que han ocurrido. Mencionaré también nuestra visita de New Yorker y el viaje a las montañas de la semana pasada en la cual os escribí el artículo sobre mi vuelta de Erasmus. 

Jak jste si možná povšimli, trošku jsem pozměnila úvodní stránku blogu, kam bych ráda přidala ještě popisek v portugalštině a za nějaký čas snad i ve finštině, k tomu však potřebuji ještě nabrat slovní zásobu. Portugalštinu bych ale mohla poslat kamarádce na kontrolu. 

Como habréis notado, he cambiado un poco la página introductoria de este blog. Todavía querría añadir la leyenda en portugués y dentro de algún tiempo también en finlandés pero para esto necesito adquirir más vocabulario. Mi amiga pero podría revisarme la parte portuguesa

Když už píšu o brazilské kamarádce, včera jsme měly první videohovor přes WhatsApp. Bylo skvělé popovídat si takhle s někým z druhého konce světa. Známe se už dva roky, sblížil nás stejný hudební vkus. Snad se jednoho dne potkáme i osobně!

Hablando de mi amiga brasileña, ayer tuvimos nuestra primera videollamada por WhatsApp. Fue estupendo hablar así con alguien de otro lado del mundo. Nos conocemos desde hace dos años, nos acercó el mismo gusto musical. ¡Quizás algún día nos veamos en persona!

Nedlouho po tom, co jsem se vrátila z Erasmu, jsme vyrazili na hory, které mi už vážně chyběly. Vycházeli jsme z Velkého Vrbna a přes kopec Větrov jsme dorazili na Paprsek. Na Větrově se teď staví replika rozhledny, která původně stávala na Králickém Sněžníku a v provozu má být od příštího roku. Z rozhledny bude určitě krásný výhled a už teď se tam moc těším. 

Poco después de mi regreso de Erasmus, hemos partido para las montañas que ya echaba de menos. Salimos de Velké Vrbno y cruzando la colina Větrov hemos llegado a Paprsek. En Větrov se está construyendo una réplica del mirador que originalmente se encontraba en Králický Sněžník y que se pondrá en funcionamiento el año próximo. Definitivamente habrá un hermoso panorama desde el mirador y ya tengo ganas de ser uno de los primeros visitantes. 

Ve stejném týdnu jsme se vypravily s mamkou také do New Yorkeru v Olomouc City. Tento obchod mám moc ráda, protože většinu kousků mívají z bavlny a za rozumné ceny. Já jsem si pořídila nějaké nové sukně, legíny, tílko a prádlo. Ukážu vám tady alespoň ty sukně.

La misma semana, mi madre y yo fuimos a New Yorker en Olomouc City. Me gusta mucho esa tienda porque tienen mucha ropa de algodón y a precios razonables. Me compré algunas faldas nuevas, unos leggins, una camiseta sin mangas y la ropa interior. Os muestro por lo menos las faldas. 

V posledním srpnovém týdnu mě také čekaly dvě zkoušky. Učení bylo poměrně hodně, a i když jsem si to časově rozvrhla dobře, přeci jen jsem se svou přípravou nebyla stoprocentně spokojená. Zkoušky jsem nakonec zvládla obě na B, tak mám radost.

En la última semana de agosto tuve que hacer dos exámenes. Teníamos bastante material de aprender, y aunque me organizé bien, no estaba 100% satisfecha con mi preparación. Al final aprobé ambos exámenes en B, así que  estoy feliz. 



Teď už se vracím zase zpátky do přítomnosti. Je úterý, první zářijový den. Včera jsem měla jako obvykle hodinu italštiny, kde jsme procvičovali konjunktivy a dneska jsem šla na svoji první masáž. Musím přiznat, že jsem z toho měla docela smíšené pocity, ale nakonec to bylo úplně super. Moc jsem si to užila a paní Pleyerovou můžu určitě doporučit. Specializuje se na masérské, rekondiční a regenerační služby. Moc se mi líbila atmosféra masáže při vonných svíčkách a v přítmí. Ty prostory jsou opravdu moc krásné. 

Ahora vuelvo al presente. Estamos a martes, al primer día de septiembre. Ayer tuve una clase de italiano, como de costumbre, donde practicamos el subjuntivo, y hoy he ido a mi primer masaje. Tengo que admitir que tenía sentimientos variados pero al final ha sido estupendo. Lo he disfrutado de verdad y definitivamente puedo recomendar a la señora Pleyerová. Se especializa en servicios de masajes, reacondicionamiento y regeneración. Me ha gustado mucho el ambiente del masaje en penumbra con velas aromáticas. Los espacios son realmente hermosos. 

Dneska jsem snídala docela ve spěchu, tak jsem smíchala jen neochucený skyr, zbytek jablíčka a banánu, kokosové lupínky a navrch jsem do misky přidala nakrájenou raw tyčinu s příchutí kokos-fíky. V Penny mají teďka dokonce jogurt Jogobella bez přidaného cukru, z čehož jsem měla velkou radost, protože normálně bych si ovocný jogurt dát nemohla. 

Hoy he desayunado bastante de prisa, así que he mezclado solo el skyr sin sabor, el resto de manzana y plátano, chips de coco y también he añadido una barrita raw de coco e higo. En Penny ahora incluso tienen el yogur Jogobella sin azúcar agregado, lo cual me ha alegrado mucho, porque normalmente no podría comer yogur de frutas

Doporučit bych vám chtěla takhle ještě tuto datlovou pastu, kterou seženete běžně v obchodech se zdravou výživou a můžete ji použít jako přírodní sladidlo do ovesné kaše nebo na nepečené cukroví. 

Os querría recomendar también esta pasta de dátiles, que normalmente podéis encontrar en las tiendas de alimentación natural y que podéis utilizar como edulcorante natural en avena o en la preparación de dulces navideños. 

Také jsem začala používat nový lak na nehty od Rimmel London, 60 Seconds Super Shine, 312 Be Red-y. Červená je moje oblíbená barva, tak není divu, že mě tento odstín hned nadchnul. Na večeři jsem potom připravila tyto jednoduché těstoviny s omáčkou z pečené papriky a česneku podle Anetky, kterou určitě již znáte. Do omáčky měly přijít ještě mleté kešu oříšky, ty jsem však zrovna neměla po ruce. 

También he comenzado a usar un nuevo esmalte de uñas de Rimmel London, 60 Seconds Super Shine, 312 Be Red-y. Rojo es mi color favorito, por lo que no es raro que este tono me haya entusiasmado inmediatamente. Para la cena, he preparado luego esta pasta sencilla con una salsa de pimientos y ajos asados  según Anetka que seguramente ya conocéis. Se suponía que también los anacardos molidos entrarían en la salsa, pero no los tenía a mano. 

V úterý jsem také měla mít hodinu finštiny, kterou jsme se nakonec asi po čtvrt hodině rozhodli přesunout kvůli špatnému internetovému spojení. Ale řeknu vám, že i těch prvních patnáct minut stačilo k tomu, abych si připadala jako naprostý pitomec. Na otázku co dnes dělám, jsem vyblekotala jakési samé nesmysly a vůbec jsem nebyla schopná pochopit, co se po mně chce. Hezky si tak připomínám své začátky s učením se cizích jazyků, které se mi už málem vymazaly z paměti, a málem bych zapomněla, jak těžké vlastně může být učení se nové řeči. 

Este martes también he tenido una clase de finlandés, que al final hemos decidido posponer después de aproximadamente un cuarto de hora debido a una mala conexión a Internet. Pero dejadme decir que los primeros quince minutos han sido suficientes para hacerme sentir como un idiota. Cuando el lector me ha preguntado qué estoy haciendo hoy, he tartamudeado unas tonterías y no he podido entender en absoluto lo que el lector quería que yo dijera. Así me he recordado mis inicios en el aprendizaje de las lenguas extranjeras, que casi se me han borrado de la memoria, y casi me he olvidado de lo difícil de este proceso. 

máme středu odpoledne a dnes čeká ještě několik úkolů. Musím napsat úkol do italštiny, projít si něco do finštiny, abych zítra řekla alespoň jednu souvislou větu, a taky bych si měla začít dělat přípravu na individuální španělštinu, kterou učím v pondělí. Už se na to dost těším, protože poprvé budu v pozici učitele, ale zároveň je jako vždy trošku přítomna nervozita. Pokud by někdo z vás měl zájem o hodiny španělštiny či italštiny, určitě se neváhejte na mě obrátit. Budu učit hlavně přes Skype nebo prezenčně v Olomouci. 

Estamos ya a miércoles por la tarde y todavía tengo que hacer algunas tareas. Tengo que escribir un ensayo en italiano, repasar el finlandés para ser capaz de decir por lo menos una frase continua mañana y también debería comenzar con la preparación para el español individual que enseño lunes. Ya tengo ganas de enseñar, porque por primera vez estaré en el lugar de la profesora, pero a la vez, como siempre, estoy un poco nerviosa. Si alguien de ustedes está interesado en clases de español o italiano, no dudéis en contactarme. Enseñaré principalmente por Skype o en persona en Olomouc. 

Dneska už máme pátek a já vám musím v prvé řadě povyprávět o včerejší finštině.delší dobu nebylo v chování mého lektora něco v pořádku. Dalo by se říct, že od samého začátku a vlastně ani sama nevím, proč jsem to nechala zajít tak daleko. Stále hodiny rušil nebo přesouval či se na něco vymlouval. Chápu, že každému někdy nemusí být dobře nebo že má nějaký problém v rodině. Ale není v pořádku, aby se to dělo každý týden před každou lekcí. Na včerejšek jsme měli tedy přesunutou hodinu z úterka. Čekala jsem na Skype asi dvacet minut a nic. Napsala jsem mu tedy, co se děje a lektor mi napsal překvapenou zprávu, že ten den má již plný program. Toto jednání považuji za naprosto neprofesionální. Pohár mé trpělivosti přetekl a rozhodla jsem se všechny zamluvené hodiny zrušit a s tímto učitelem skončit. Přeložené hodiny však v aplikaci zrušit nešly, tak jsem lektorovi napsala, ať kontaktuje uživatelskou podporu, aby hodiny zrušila, jinak jej budu muset nahlásit. Čekám tedy ještě na zrušení poslední hodiny s tímto lektorem. S finštinou však rozhodně skončit nechci, ráda bych pokračovala s jiným lektorem, ale ne v již zmíněné aplikaci. Pokud by někdo z vás znal nějakého lektora finštiny, který mluví také anglicky, moc ráda vaše tipy uvítám. Zatím mám jeden kontakt, tak se zkusím ozvat. 

Estamos ya a viernes y, en primer lugar, tengo que contarles algo sobre el finlandés de ayer. Había habido algo mal en el comportamiento de mi lector por más tiempo. Se podría decir que desde el principio y de hecho ni siquiera sé por qué no me di cuenta más temprano. Continuaba cancelando o posponiendo las clases y poniendo excusas. Entiendo que a veces uno no tiene que estar bien o tiene algún problema familiar. Pero no está bien hacerlo todas las semanas antes de cada clase. Ayer habríamos tenido la clase pospuesta de martes. Esperé en Skype unos veinte minutos y nada. Entonces escribí al lector que qué estaba pasando y él me respondió sorprendido que ya estaba ocupado ese día. Este comportamiento no considero profesional. Perdí la paciencia, decidí cancelar todas las clases y terminar con este lector. Sin embargo, las clases pospuestas no las podía cancelar en la aplicación, por lo que le escribí al lector para que se pusiera en contacto con el soporte a usuarios para cancelar las clases, de otra manera tendría que reportarlo. Así que todavía estoy esperando la cancelación de última clase con este profe. Sin embargo, definitivamente no quiero terminar con el finlandés, me gustaría continuar con otro profe pero no en la aplicación ya mencionada. Si alguien de ustedes conoce a un profesor de finlandés que también hable inglés, no dudéis en escribirme. Hasta ahora tengo un contacto, así que lo pruebo. 

Kolumbijská španělština byla oproti tomu skvělá jako vždy, tak jsem si aspoň trochu zpravila náladu. Tentokrát jsme se bavily o Kolumbii, o místech, která stojí za to navštívit, o hudbě a typickém jídle. 

El español colombiano, por otro lado, ha sido estupendo como siempre, así que me he animado un poco. Esta vez hemos hablado de Colombia, de los monumentos y la naturaleza, de la música y la comida. 

Dneska jsem jako obvykle vstala trošku později, bude už deset hodin. Tak se rychle nasnídám a nachystám, protože dnes jedu k holičce a pak jdeme s kamarádkou na oběd. Už delší dobu mám v plánu změnu účesu, tak uvidíme.

Tak už jsem od holiče zpátky a myslím, že se to povedlo!  

Hoy, como de costumbre, me he levantado un poco más tarde, serán las diez. Entonces desayuno rápido y me preparo, porque hoy voy a la peluquería y luego vamos a almorzar con mi amiga. Llevo mucho tiempo planeando cambiar de peinado, así que ya veremos. 

¡He vuelto de la peluquería y este peinado me gusta muchísimo!

Tak to by bylo pro tento týdenní článek vše, já se na vás budu těšit zase příště!

Sería todo de este artículo semanal, muchas gracias por haberlo leído y ¡nos vemos la próxima vez!

Music recommendation: Big Time Rush: Invisible, Amazing

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek