Užíváme si podzimu, jak se dá

TVAROHOVÝ ŠTRŮDL, DÝŇOVÁ OVESNÁ KAŠE, PROCHÁZKY PŘÍRODOU

Ahoj všichni, vítám vás u nového článku, ve kterém vám přiblížím zase můj týden doma. O současné situaci asi netřeba více psát, myslím, že už tak máme každý dost svých strastí. Přesto si myslím, že teď víc než kdykoli jindy je potřeba najít si na každém dnu alespoň něco pěkného. Tak si společně projděme můj další týden!

Tento článek tentokrát začínám sepisovat v úterý 13.10. Na snídani jsem si udělala pohankovo-kukuřičnou kaši s rozinkami, mletými mandlemi, nakrájenou hruškou a jogurtem. Potom jsem se hned připojila na online výuku, a to na hodiny španělské syntaxe a didaktiky. Později jsem potom měla první online lekci portugalštiny se slečnou z Azorských ostrovů. Nepociťovala jsem už takovou nejistotu jako dřív, když jsem měla první lekci s novým lektorem. Myslím, že současná situace mi hodně pomohla si na spoustu věcí zvyknout. Ale myslela jsem si, že ze sebe nedokážu vymámit ani jednu kloudnou větu nebo že za pět minut vyčerpám veškerou svou slovní zásobu v portugalštině. K mému překvapení jsem však všemu rozuměla a dokázala smysluplně odpovídat! Jediné, na co si člověk musí zvyknout je to, že Portugalci hrozně polykají samohlásky, a tak mi často některé věty zní jako naše “strč prst skrz krk.”

Ve středu jsem potom měla ve školní portugalštině prezentaci a musím říct, že mi k plynulosti hodně pomohla ta úterní lekce. Po vyučování jsem si začala chystat věci na čtvrteční hodinu finštiny. Zatím jdou naše hodiny krásně, tak musím zaklepat, aby se ta minulá situace neopakovala. 

Kromě studia mám teď nově i práci v oboru, a mám z toho velkou radost. Člověk nemůže čekat, že ze začátku bude hned všechno perfektní, naopak musí sám sobě dopřát čas si v nové situaci zvyknout. Nejdůležitější je začít.

V sobotu jsem potom pekla tento tvarohový štrůdl s jablky a byl vynikající: na těsto: 200 g másla, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 tvaroh ve vaničce. Náplň: strouhanka, strouhaná jablka, skořice, rozinky, mleté mandle. Dělala jsem také polévku z dýně, batátů a mrkve. 

V tento podzimní čas si ráda k práci nebo učení zapálím svíčku, která mi krásně provoní pokoj a vytvoří příjemnou atmosféru. Vyzkoušela jsem také tento třpytivý podzimní lak a je teď můj asi nejoblíbenější. K podzimu mi teď ladí víc, než kterýkoli jiný. 

Z YouTube možná znáte Luci Greenwich. Ta nedávno vydala dvě videa o podzimu s recepty a různými tipy, jak se naladit na toto roční období: 1) https://www.youtube.com/watch?v=j6IBU8GgtCE&t=126s, 2) https://www.youtube.com/watch?v=p5TLlhyQFM8&t=193s. Podle Luci jsem zrovna dělala dýňovou ovesnou kaši, a je to opravdu dobrota. 

Tento článek je spíš než popis jednotlivých dnů v jednom týdnu takový časosběr. Protože jak sami víte, tak tyto dny mají tendenci být hodně jednotvárné. Přeskočíme tedy rovnou k dalšímu čtvrtku, kdy jsem si ráno musela zajít na vyndání stehů a při té příležitosti jsem se na zpáteční cestě stavila poblíž v parku. No a poněvadž jsou teď školáci doma, našla jsem zase spoustu kaštanů. Odpoledne mě potom zase čekala výuka, po které jsem se musela nějak odměnit, a tak jsem si udělala francouzské toasty opět podle Luci. V ten samý týden jsem také napsala článek o mých zážitcích s učením se cizích jazyků, který se líbil i italki, z čehož jsem měla velkou radost.

V pátek jsme si opět vyšli na procházku a potom jsem se zase věnovala školním povinnostem. V sobotu jsem vstávala na mě nezvykle brzo ráno. Od sedmi mi totiž začínala finština, kterou mám s lektorkou, která momentálně žije na Novém Zélandu. Takhle brzy nachystaná a namalovaná jsem už dlouho nebyla. Na oběd jsem připravovala pečenou krkovičku s brambory a spoustou zeleniny. Po obědě jsme si vyjeli tentokrát na delší procházku do lesa a ušli pěkný okruh. 

Konečně jsem si večer vyhradila i chvíli času na to, abych se podívala na celé díly SKAM FRANCE. Jeden díl má cca 25 minut. Koncept Skamu byl podle stejné osnovy s úpravami jmen apod. natáčen hned v několika zemích, jako první byla myslím norská série. Asi záleží na posouzení každého, ale já osobně si myslím, že právě tyto dvě verze jsou ty nejpodařenější. 

A to už bude ode mě pro tentokrát vše, budu se těšit zase příště!

Movie recommendation: Skam France
Song recommendation: Rihanna: What’s my name ft. Drake
Currently reading: Julio Cortázar: Rayuela
WHY SUGARFREE:
001: https://pureella.com/the-cut-the-sugar-sugar-philosophy/
002: https://www.nzherald.co.nz/lifestyle/nicky-park-quitting-sugar-makes-life-sweeter/5QZAVRM3S37DF3W7VPLXDGGO2M/
003: https://cukrfree.cz/janina-cerna/
004: https://www.sarahwilson.com/

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek