Moje oblíbené dezerty bez cukru

DEZERTY BEZ CUKRU SNADNÉ NA PŘÍPRAVU, HOTOVÉ DO 25 MINUT

Ahoj všichni, v tomto článku bych vám chtěla ukázat tři recepty na dezerty bez cukru, které si chystám pravidelně a moc mi chutnají. Vždy platí, že umělé sladidlo můžete nahrazovat běžným cukrem podle potřeby. Tak jdeme na to!

1. Kokosovo-banánové lívanečky s tvarohem a žahourem z lesního ovoce
Ingredience (pro 3 – 4 osoby):
půl hrníčku kokosové mouky
půl hrníčku polohrubé pšeničné mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 zralý banán
vanilková tresť
2 vajíčka
1 tvaroh
mléko dle potřeby (kravské, Alpro)
miska lesní ovoce (já použila ostružiny ze zahrádky)
skořice, špetka soli
sladidlo (já používám xylitol, dala jsem lžičku na kyselé ostružiny a lžičku do tvarohu)
olej na smažení

Postup:
Smícháme sypké ingredience, přidáme rozmačkaný banán, skořici, tresť a vajíčka. Podle potřeby naředíme vlažným mlékem tak, aby vzniklo hutnější těsto, ze kterého potom smažíme na oleji lívanečky. Žahour si připravíme tak, že omyjeme lesní ovoce, přilijeme trošku vody a přidáme sladidlo. Necháme rozvařit. Tvaroh smícháme se lžičkou sladidla. Hotové lívanečky vyskládáme na talíř, přidáme tvaroh a polijeme žahourem. Dobrou chuť!

2. Jogurtový pudink na štrúdlovém základu 
Ingredience (pro 4 osoby):

1 balíček jogurtového pudinku (může být i kokosový)
2 jablka
kokosové lupínky
rozinky
xylitol na oslazení pudinku (podle potřeby)
skořice
mléko (záleží na vás, jaké zvolíte)
oříšky

Postup:
Pudink uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si připravíme 4 mističky, do kterých na dno naskládáme směs nastrouhaných jablek s rozinkami, skořicí, kokosovými lupínky a můžete přidat i oříšky (vlašské, mandlové plátky ..). Necháme ztuhnout a vychladnout. 

3. Ovocný koláč

V poslední době jsem díky sezónnímu ovoci pekla koláče docela často. Během sklizně část ovoce také zamrazíme, takže si podobnou sladkou tečku můžeme připravit kdykoli během roku. Ingredience na základní těsto obměňuji podle nálady, moje oblíbené kombinace jsou tyto: 1) 1 a 1/2 hrníčku polohrubé pšeničné mouky + 1/2 hrníčku kokosové mouky, prášek do perníku místo prášku do pečiva, tvaroh, skořice (+ ostatní ingredience rozepsané v hlavním receptu, ideální v kombinaci se strouhanými jablky), 2) 2 lžíce kakaa, stejný poměr dvou druhů mouky, jako u první volby (nejlepší v kombinaci s rybízem), 3) švestkový koláč podle receptu na nedělní buchtu (stejný poměr mouky). Upozorňuji, že kokosová mouka, stejně jako například celozrnná nebo pohanková, se chová trošku jinak, než pšeničná. Těsto s kokosovou moukou bude hutnější a nepůjde naředit tekutinou. Zato se s ním výborně pracuje, nelepí se, dodá koláči jemnost a sladší chuť. 

Ingredience na švestkový koláč (12 kousků):
1 a 1/2 hrníčku polohrubé pšeničné mouky, 1/2 hrníčku kokosové mouky
1 prášek do pečiva
2 vrchovatější lžíce xylitolu
skořice, pomerančová a citronová kůra, špetka soli
1 vejce
1/2 hrníčku oleje
bílý jogurt/skyr/řecký jogurt
1 hrníček mléka (dle libosti)
švestky

Postup:
Napřed promísíme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko, olej, jogurt a naředíme mlékem tak, abychom získali tužší tvárné těsto. Koláčovou formu si vymažeme olejem či kouskem másla, vysypeme strouhankou a těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme. Stěrkou vytvarujeme vyšší okraje. Nahoru slupkou dolů naskládáme omyté rozpůlené švestky. Pečeme na 175°C přibližně 25 minut.

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek