Podzim, jak má být

DÝŇOVÉ RECEPTY, TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA BEZ CUKRU, NÁKUP ZDRAVÝCH POTRAVIN

Ahoj všichni, vítám vás u nového článku, který začínám sepisovat v sobotu 3. října. O víkendu takto obvykle jezdíme na větší nákup, tak jsem si řekla, že by mohlo být zajímavé vám namátkou ukázat pár potravin, které jsem si vybrala hlavně pro sebe, a které mám v plánu v příštích dnech zužitkovat. Je pravda, že zdravé potraviny většinou představují určitou investici. Jsou třeba dvakrát či třikrát dražší než běžné suroviny, ale řekla jsem si, že zdravá strava není to, na čem bych chtěla šetřit nebo o co bych se chtěla ochuzovat.

První položkou, která mi nesmí v košíku chybět, je skyr. Dávám si jej především k snídani, kdy do misky přidám ještě müsli a nějaké ovoce nebo na svačinu, když úplně nemám čas si něco chystat. Vždycky kupuji také banány, skvělé např. na oslazení ovesné kaše. Mojí nejoblíbenější potravinou od doby, kdy jsem se vrátila z Erasmu, jsou jednoznačně batáty. Připravuji je buď pečené nebo jako běžnou přílohu. Tentokrát jsme koupili také 2 druhy salátu – polníček a rukolu na dýňový salát, který mám v plánu připravit.

Dále jsem vzala předvařenou červenou řepu a čedar na hamburgery z červené řepy. Zaujal mě totiž jeden snadný videorecept (https://www.youtube.com/watch?v=9qf6IjJouKo), který bych chtěla vyzkoušet. Dále tu mám jako obvykle müsli bez cukru od Emca, čaj z lesního ovoce a šunku s vysokým podílem masa. Dále jsem si koupila celozrnné těstoviny od značky Molisana (stejné jsem si kupovala v Itálii, akorát farfalle), které mám v plánu udělat s žampiony, s tofu a s rajčatovo-bazalkovou omáčkou. To by asi tak byly ty potraviny, které jsem si koupila pro sebe, samozřejmě, že nákup pro celou rodinu zahrnoval i další položky.

Tentýž den jsem se vrhla i na to zdravé vaření. Poprvé jsem dělala dýňovou polévku a byla opravdu výborná. Z vaření polévek jsem měla vždycky respekt, a vlastně ani nevím proč. V hrnci jsem si na trošce oleje osmažila 1 cibulku, po zesklovatění přidala na kostičky nakrájenou dýni hokkaido, ochutila směs solí, pepřem a půlkou kostičky hovězího bujonu a zalila zeleninu horkou vodou tak, aby byla potopená (ale zase nepřidávejte příliš vody, polévka by nebyla hustá). Dýni jsem vařila do změknutí a pak polévku jen rozmixovala tyčovým mixérem. My ji máme rádi ještě s kostičkami balkánského sýra.  

Hlavní jídlo byl dýňový salát (já prostě dýni miluju). Na kostičky nakrájenou dýni jsem smíchala s troškou oleje, solí, pepřem a kořením na grilovanou zeleninu a dala ji péct na 170° na asi půl hodinky. Mezitím jsem si omyla kuřecí stehenní řízky a maso nakrájela na nudličky. Ochutila jsem jej solí, pepřem a kořením na gyros a na pánvi jej dusila také cca 30 min. Potom jsem už jen omyla salát, přidala kostičky balkánského sýra, kuřecí maso a pečenou dýni. Vršek jsem ještě posypala strouhaným eidamem. 

Tento týden byl hodně o dojíždění do a z Olomouce. Pořád sem a tam. No a podle nejnovějších zpráv budeme mít od příštího týdne zase výuku online. Na jednu stranu jsem ráda, protože si tak můžu lépe zorganizovat den, avšak bude mi chybět kontakt se spolužáky a i s Olomoucí, protože přeci jen u nás na vesnici se toho tolik neděje a není tu žádné vyžití. 

Mám velkou radost z toho, že už se zase učím portugalštinu. Včera jsem napsala svůj první úkol po dlouhé době a ani tam nebylo tolik chyb! Příští týden mě čeká první online hodina s Portugalkou Julietou, tak jsem zvědavá. Poprvé jsem také byla na poště v Olomouci, abych poslala pohled své brazilské kamarádce. Tak snad se pošta ukáže v dobrém světle a Fernanda pohled dostane. 

Tuto středu jsem také musela na ambulantní zákrok s malíčkem na pravé ruce. Na malíčku a prostředníčku se mi totiž utvořily bulky a můj kožní lékař rozhodl udělat biopsii. Nejnepříjemnější na tom byly asi ty injekce, ale jinak jsem to zvládla lépe, než bych čekala. 

V pátek jsem byla na kontrole znamének a potom jsem se ještě stavila ve městě, abych si dokoupila nějaké zdravé potraviny. Nejvíc jich nakupuju v DMku a v natuře. Jako obvykle jsem si vzala raw tyčinky kokos-kakao, moji nejoblíbenější kombinaci (zn. Bomus energy), ovesné jogurty (jsou výborné, bez cukru, ale sladké samy o sobě. Mají i kokosové a z kešu.), kokosovou mouku (na koláč, lívance ..), 2 instantní kaše: kukuřično – pohankovou a kukuřično – rýžovou, meruňkové pudinky bez cukru a lepku,  hotové vegan ravioly (někdy jako dobrou večeři za pár minut), pyré z jablek a manga (jen čistě z ovoce, nedoslazované) a jemné vločky. V normálním obchodě jsem potom koupila ještě tvaroh v kostce, jablka a hrušky na žemlovku, kterou mám v plánu udělat v sobotu k večeři. 

Tento víkend bude hodně pracovní, musím číst k bakalářce a mám několik úkolů, které musím mailem odevzdat, tak je nejvyšší čas se do toho pustit. Také jsem si ještě neposlechla přednášku z filozofie. 

Ještě jsem vám chtěla říct, že ohledně těch zdravých potravin zase platí všeho s mírou. Nic se nemá přehánět a je určitě v pořádku jíst bílé pečivo, přílohy a neomezovat se. A stejně jako jídlo je důležitý i pitný režim, na který často zapomínáme. 

Dneska už máme neděli, kterou jsme s mamkou zahájily krásnou procházkou do přírody. Na snídani jsem si udělala kukuřičnou instantní kaši, kterou jsem vám ukazovala v nákupu potravin, přidala jsem nakrájenou hrušku, rozinky a nakonec posypala kaši mletými mandlemi. 

Včera jsem k večeři dělala tvarohovou žemlovku s jablky a hruškami. Přidala jsem ještě skořici, rozinky a mleté mandle a bylo to tak výborné! Další z mých podzimních must haves. 

Včera jsem také objevila velmi zajímavý blog Elly Leché (http://pureella.com/), výživové specialistky, která vydala sugarfree kuchařku a zabývá se filozofií cukru jako takového. Už vím, jakou knížku si budu přát  k Vánocům.

A to bude pro tento článek vše, budu se na vás těšit zase příště!

Movie recommendation: Little Women (2019)
Song recommendation: Taylor Swift: Begin Again
Currently reading: Julio Cortázar: Rayuela
WHY SUGARFREE:
001: https://pureella.com/the-cut-the-sugar-sugar-philosophy/

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek