Po osmi měsících v Olomouci!

PŘEDNÁŠKY, JAK VYPADÁ MOJE ŠPANĚLŠTINA S KOLUMBIJKOU A PODZIM: MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ ROČNÍ OBDOBÍ

Ahoj všichni, dneska máme sobotu a já jsem se rovnou pustila do psaní dalšího článku. Doufám, že už se příští týden podívám do svého univerzitního města a po osmi měsících tak znovu půjdu na fakultu. Je s podivem, jak dlouho už jsem tam nebyla! Ale abych vám řekla pravdu, mnohem radši bych měla všechny hodiny online. Chápu, že někomu to nemusí vyhovovat, i pro mě byl a je tento způsob výuky poněkud netradiční a ještě jsem si na něj plně nezvykla. Avšak z hlediska bezpečnosti by to bylo v současné situaci asi to nejlepší. Dokud člověku neonemocní někdo v rodině, má pocit, že se jej virus vlastně netýká nebo si ani tolik nepřipouští, že by se mohl nakazit … To já jen tak na okraj (a rozhodně svůj názor nikomu nenutím).

Dnešek jsem zahájila myslím si docela produktivně. Ráno jsem učila španělštinu, potom jsem si vytiskla nějaké studijní materiály a začala jsem si opakovat portugalštinu. Nějakou dobu jsem na ni totiž neměla moc času. Občas jsem se podívala na nějaký film v portugalštině nebo si něco přečetla, ale na víc nebyl prostor. Letos jsem si zvolila zase cvičení z portugalštiny a už se na to moc těším. Jelikož pro letošní zápočet musíme splnit prezentaci, písemnou a ústní zkoušku, došlo mi, že bych si měla portugalštinu procvičovat i jinak a zamluvila jsem si první hodinu portugalštiny na italki. Chtěla bych hlavně začít mluvit, ale také být více v kontaktu s gramatikou, slovíčky a podobně. 

Teď je už skoro večer. Ráda bych ještě napsala úkol do italštiny a četla. 

Dobré ráno! Tak vás zdravím od neděle. Včera jsem akorát večer sepsala úkol, zabralo mi to nakonec více než hodinu. Někdy mi psaní jde snadno a mám spoustu nápadů, jindy mi trvá strašně dlouho vytvořit jednu kloudnou větu. Dlouho mi trvalo, než jsem se naučila přijmout své chyby. Kdykoli píšu mail nebo úkol, nikdy to není stoprocentní. Často se mi stane, že po odeslání znovu nahlédnu do textu a do očí mě praští úplně zřejmá chyba. Ale jedině tak se můžu zlepšovat a posouvat dál. Spoustu gramatických pravidel jsem se naučila právě touto metodou pokus omyl (hlavně předložky). 

Máme zhruba deset hodin, já jsem se akorát nasnídala, měla jsem jogurtový chia pudink s nastrouhaným jablkem, kokosovými lupínky a skořicí. K tomu jsem si udělala bio čaj ve složení jablko, máta a citronová tráva. Teďka jsem si ještě několikrát prošla úkol do italštiny a odeslala jej. Po zbytek dne bych se chtěla věnovat jen čtení, abych se posunula zase krůček kupředu.

Je večer, já jsem odpoledne akorát četla a potom jsem si ještě přepisovala nějaké poznámky z hodin. Na svačinu jsem si jenom rychle opekla toast s tímto arašídovým máslem. Je to pro mě skvělá náhražka nutely, protože obsahuje jenom arašídy (máslo je z Alberta). Pro dnešek už končím s veškerými povinnostmi a budu se dívat na film To The Bone s Lily Collins v hlavní roli. Film pojednává o mentální anorexii.  

Máme pondělí, státní svátek, a abych byla upřímná, je odpoledne a zatím jsem ještě neudělala žádnou práci. Venku prší, já mám vedle sebe sepsaný to – do list o šesti položkách, ale zatím zkrátka ani ťuk. Chtěla bych však aspoň číst, opakovat portugalštinu a filozofii. Dneska jsem akorát pekla tento obyčejný koláč s perníkovým kořením a večer se těším na pokračování Labyrintu. No a zítra ráno už jedu do školy. Jít po tak dlouhé době na fakultu bude asi docela nezvyk, ale na druhou stranu se už dost těším. Český univerzitní systém mi chyběl a nikdy bych neměnila. Zítra asi kromě přednášek nic nestihnu, ale ve středu bych se chtěla podívat do svého oblíbeného papírnictví a dokoupit si nějaké zdravé potraviny. 

Ještě jsem vám chtěla přiblížit, jak vypadají moje hodiny španělštiny s Kolumbijkou. Minule jsme měly debatu na téma vegetariánství a veganství.jsem si k tomu načetla nějaké články, abych věděla, co můžu tomuto směru vytýkat (zastávala jsem názor proti). Paula, moje lektorka, mi nasdílela prezentaci s frázemi, které bych mohla použít a také dokument s novými slovíčky. Do příště mám další dva úkoly: 1) z přečtených článků vytáhnout slovíčka, o kterých si myslím, že jsou pro dané téma podstatná a 2) přijít na významový rozdíl mezi třemi zadanými slovíčky. 

V úterý jsem nakonec měla jen jeden předmět, didaktiku španělštiny, která mi zatím přijde hodně zajímavá. Cestou na fakultu jsem šla kolem parku a nasbírala si takto kaštany. Z toho asi nikdy nevyrostu a mám to na podzimu spolu s barevným listím nejradši. A jelikož jsem v Olomouci nebyla tak dlouho, zašla jsem se rovnou podívat ke katedrále. Na oběd chodím nejradši do vegetariánské jídelny Green Bar, kde se můžu najíst zdravě a vytvořit si tu kombinaci různých ingrediencí, na kterou mám chuť.

Středa pro mě byl náročnější den. Ráno jsem měla portugalštinu, která mě moc bavila, avšak během toho roku, kdy jsem ji neměla, jsem dost věcí zapomněla a budu si je muset zopakovat. Potom jsem měla volno asi čtyři hodiny, což je celkem nepraktické, ale aspoň jsem pokračovala v četbě Horacia Quirogy. Odpoledne potom následovalo jazykové cvičení ze španělštiny, které mám také ráda. Baví mě trénovat porozumění textu, učit se nová slovíčka, poslouchat atd. Ve vlaku jsem se zase začetla do knížky a domů jsem dojela až za tmy. Teď už jsem řádně unavená, přesto jsem ještě zvládla napsat pohled kamarádce z Brazílie a v dohledné době jej pošlu. Nejsem si jistá, jestli vůbec dojde, přeci jen je to dálka, ale proč to nezkusit? Zítřek bude ve znamení online hodin, tak mám radost, že aspoň jeden celý den nemusím dojíždět. Pro dnešek už asi končím s veškerou prací a jdu koukat na Lady Bird, kde hraje můj oblíbený herec Timothée Chalamet. 

Dneska už máme čtvrtek a já mám na to – do listu zase spoustu položek, protože během dnů, kdy jsem byla ve škole, jsem moc dalších povinností nestíhala a nebo jsem byla tak unavená, že bych nic neudělala pořádně. Ze všeho nejdříve musím napsat nějaké maily, potom si poslechnout přednášku z filozofie, dělat úkoly a číst. A odpoledne mám online předměty v italštině.

Dnešní filozofie byla na téma astronomie, které mě také hodně zajímá. Většinu informací jsem už dříve slyšela a pamatuji si ji. Včerejší film Lady Bird se mi moc líbil. Zobrazuje nelehký život dívky Christine na střední škole a je hodně dojemný. Další film, na který bych se chtěla podívat, se jmenuje Little Women a hrají tam opět Timothée Chalamet a Saoirse Ronan. 

A to už bude pro tento článek vše! Doufám, že se vám líbil a uvidíme se zase příště:) Pokud se vám článek líbil, můžete jej sdílet nebo mi dát vědět na sociální sítě. Komentáře jsem tu zatím nezapínala, protože blog dělám pro vlastní potěšení a nepotřebuji, aby si tu někdo náhodný vylíval třeba svou špatnou náladu. Ale to jistě chápete:)

Music recommendation: Walking on Cars – Speeding Cars, Why Don’t We – 8 Letters

Movie recommendation: To The Bone, Lady Bird, Little Women

Currently reading: Horacio Quiroga – Cuentos de amor, de locura y de muerte

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek