Jak se zlepšovat v cizím jazyce?

Tuším, že většina lidí by čekala trochu jiný začátek, a to: Jak se vůbec cizí jazyk naučit? Existují brožurky nabízející “rychlokurz” jazyka za 24/48 hodin, což ale považuji za holý nesmysl, pokud se jazyk chcete “naučit.” Tyto publikace, které najdete snad v každém knihkupectví, splňují svůj účel maximálně tehdy, pokud se chystáte na zahraniční dovolenou a potřebujete znát několik základních frází. I tak bych je ale příliš nedoporučovala, protože ani začátečníkovi toho příliš mnoho nepřinesou.

Určitě se podle těchto knížek nezačněte opravdu učit! Většinou vás hned na začátku potká to nejtěžší (vykání, rozkazy), ledacos se naučíte špatně nebo tomu nebudete rozumět.

Nejlepším způsobem, jak začít s intenzivním učením se jazyka, je jazykový kurz nebo návštěva soukromých hodin, kde začínáte od nuly, učitel se vám maximálně věnuje a opravuje vaše chyby. Samozřejmě, že se lze učit i samostatně doma s učebnicí pro samouky, rozhodně bych to ale neradila, pokud jde o váš první nebo druhý cizí jazyk. Akorát se do toho zamotáte a přestane vás to bavit (moje začátky s italštinou).

Pokud se už ale jazyky učíte dlouhodoběji, pravděpodobně víte, co vám ve vzdělávání sedí a pomáhá a přidat další řeč už není takový problém. Chce to ale zkušenosti, které se získávají jedině s časem a metodou pokusů a omylů.

Jak už jsem tedy naznačila, pro úplný začátek je ideální kurz (větší zábava, uvolněnější atmosféra, aktivity, mimokurzovní akce) nebo individuální výuka (soukromí, maximální soustředěnost).

Je nezbytné, abyste se dostali na určitou úroveň, se kterou pak budete moci pracovat (byť je to A1, A2!) Až si budete jistí v úplných základech, kde vás nic nerozhází, můžete přemýšlet o tom, jak se zlepšovat. U každého je proces učení se od úplných základů jinak dlouhý, ale chce to pravidelnost. Nemůžete počítat s tím, že vám během lekcí v kurzu vše naskáče samo do hlavy a už se to nevytratí.

Tento základní proces trvá přibližně dva roky. Potom přichází na řadu těžší věci (různé minulé časy, podmínky, nová a nová slovíčka) a pokud se chcete zlepšovat, je nutné být s jazykem v kontaktu každý den.

Teď už tedy přejděme na jednotlivá pravidla, jimiž se při učení jazyků řídím, a která mi přišla k užitku, když jsem se chystala na zkoušení ve škole, konverzaci přes Skype s rodilým mluvčím nebo mezinárodní jazykové zkoušky (vyžadován monolog).

1. Čtěte!

Čtením nabíráte potřebnou slovní zásobu, kterou můžete kdykoli později využít. Nikdy nevíte, kdy se vám může nějaké slovíčko hodit. Je určitě dobré umět vyjádřit danou skutečnost různými způsoby, být schopen něco popsat. Mně se jak v italštině, tak ve španělštině osvědčila edice zjednodušené četby. Tento typ knížek mi hodně pomohl při přípravě na zkoušky, kdy jsem si v hlavě potřebovala udržet co nejvyšší “hladinku” daného jazyka. Každý čtenář má možnost vybrat si svou úroveň četby od A1-C1.

Výborné zjednodušené knížky nabízí nakladatelství CIDEB. Pokud přemýšlíte o nějaké takové knížce, určitě nezklamou tyto:

Italské: edice “Imparare leggendo”

La collana longobarda – A2, Libertà – B1, Storia d’amore – B1, Mistero a Roma – B1, Il Mistero di Veronica (skvělé) – B1, Mistero all’Abbazia – B2

Italské knížečky pro úplné začátečníky se jmenují “Primi racconti” = první čtení. Moje první italská knížka byla: Mistero in Via dei Tulipani.

Španělské: edice “Leer y aprender”

Una estrella en peligro – A2, La princesa del Ártico – A2, Cuentos fantásticos – B1 

Každá knížečka navíc obsahuje audio CD, takže si povídku můžete pustit jako kulisu a nemusíte ji číst, a také různá gramatická cvičení.

2. Používejte Quizlet!

Založte si účet a vytvořte si zde vlastní složky se slovíčky. Ta si pak můžete vytisknout jako přehlednou tabulku nebo kartičky. Zda slovíčka umíte, si můžete ověřit formou testu.

3. Poslouchejte rádio!

Když poslouchám rádio, většinou jej mám jako kulisu nebo odpočinkovou aktivitu. Mojí oblíbenou italskou stanicí je Radio Rai, kde si mohu vybrat například denní zprávy, kulturu, sport. Ve španělštině potom poslouchám Los 40 Principales Español a esRadio.

4. Seriály, rozhovory

Pro jejich sledování hodně využívám Youtube, kde si vyberu to, co mi vyhovuje. Najděte si to, co vás opravdu zajímá. Ať už je to rozhovor s oblíbeným zpěvákem, minisérie nebo film.

5. Zkuste něco napsat!

Když jsem chodila do kurzu italštiny, hodně mi pomohlo, když nám paní lektorka po každé hodině poslala domácí úkol na probírané téma. Stačilo jen pár vět na překlad, ale byla to jakási povinnost a nutilo mě to přemýšlet. Pokud máte možnost, komunikujte se svým vyučujícím přímo v daném jazyce, ať se jedná o cokoli (pozvánka, domluvení hodiny ..). Pomůže vám to zlepšit vaše vyjadřovací a komunikační schopnosti a využijete to případně i u zkoušek.

6. Mluvte si sami pro sebe!

Někomu to možná bude připadat nepřirozené, ale pomáhá to. Pro mě je to jeden z nejlepších způsobů učení se jazyka. Povídat si můžete při cestě do školy nebo do práce, když venčíte pejska, nebo při domácím úklidu. Popisujte, co právě děláte.

7. Nahrajte si svůj hlas nebo se natočte na video!

Představte si, že jste známou osobností a jste pozváni do televizní show nebo je s vámi dělán rozhovor. Za vámi je publikum, odpovídáte na různé otázky, tváříte se přirozeně a uvolněně. Show je přece zábava. Někdy také zapínám mobilní telefon a během nahrávání hlasu se snažím udržet monolog o nějakém tématu.

8. Pravidelnost

Je důležité najít si čas alespoň 15-30 minut každý den. Můžete si přečíst článek na Internetu, poslechnout si na chvíli rádio, odpovědět na e-mail, cokoli.

9. Vyhledávejte příležitosti!

Tím, že jsem se zapojila do Společnosti přátel Itálie, se mi pravidelně naskýtá řada možností, kam vyrazit za italštinou. Ať už se jedná o přednášku, film v italštině, apod. Zkuste se také zapojit do podobného spolku, jsem si jistá, že pro každý jazyk se něco najde. Spolky jsou otevřené všem zájemcům o jazyk a kulturu dané země a nabízí svým členům řadu zajímavých akcí.

10. Poslouchejte písničky!

V prvním ročníku italského kurzu jsme měli chlapce, který se poměrně velkou slovní zásobu naučil právě z písniček. Vždy je však dobré si určité slovíčko napřed ověřit na Internetu nebo ve slovníku, než ho použijete. Může být hovorové, někdy i sprosté. Někteří studenti mají tendenci mluvit spíše hovorově ve snaze působit neformálně, to se však nevyplácí u zkoušek nebo při oficiálních událostech.

Poslech písniček je mým oblíbeným způsobem odpočinku. Co ráda poslouchám?

angličtina – cokoli z pop music – Niall Horan, Jesse McCartney, The Fray, RoadTrip, Shawn Mendes, Troye Sivan a další

španělština – CNCO, Sin Bandera, Río Roma, Kevin y Karla Vásquez, Luis Fonsi, Álvaro Soler, Enrique Iglesias

italština – Laura Pausini, Francesca Michielin, Chiara Galiazzo, Annalisa Scarrone, Emma Marrone, Alessandra Amoroso

11. Rtve.es

Server vhodný pro španělštináře, protože každý si zde přijde na své. Můžete si přečíst zprávy ze Španělska nebo ze světa, poslouchat rádio, koukat na filmy a seriály. Ideální pro “denní dávku španělštiny.”

12. Kamarádi ze zahraničí

Pokud se během brigády, dovolené nebo studií seznámíte s kamarádem ze zahraničí, určitě si na něj vezměte kontakt. Dopisování už dnes sice moc populární není, můžete si ale sdělovat novinky a zajímavosti z vašich životů na sociálních sítích, psát si zprávy nebo volat přes Skype.

13. Odhoďte strach!

Nebojte se mluvit, komunikovat a seznamovat, nezůstávejte v ústraní. Vím, že se to snadno píše a hůře dělá, ale vyplatí se to. Nemusíte mít žádný strach z toho, že něco řeknete špatně, každý děláme chyby. Nikdy si však neříkejte: “Tohle raději neřeknu, nejsem si jistá, jestli je to správně. A není to trapné?” Vždy, když se ocitnu v podobných situacích, řídím se větou: “A co nejhoršího se vlastně může stát?”

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek