Love, Simon

Kniha vs. film

Tak jsem tento týden konečně měla možnost zhlédnout film, na který jsem se tolik těšila. Myslím, že spousta z vás jej viděla taky, už jen proto, že propagace kolem něj byla opravdu veliká, až si nešlo nevšimnout, že se něco takového chystá. V originální verzi se snímek jmenuje Love, Simon, v češtině potom dostal název Já, Simon. Film vznikl podle knižní předlohy od světoznámé psycholožky a spisovatelky Becky Albertalli. Ta se po získání doktorátu z psychologie zaměřila zejména na práci s teenagery, a je vidět, že jim opravdu rozumí. Moc ráda bych teď s vámi ohodnotila jak knížku, tak film a pak obojí srovnala.

Knižní verze se jmenuje Probuzení Simona Spiera (v angličtině Simon Spier vs. The Homo Sapiens Agenda) a vydalo ji nakladatelství Yoli. Že byla nějaká taková knížka vůbec vydána, jsem se dozvěděla z Facebooku z oficiálních stránek Prague Pride asi před rokem. Přečetla jsem si popisek a několik zajímavých, kladně hodnotících názorů, načež jsem se rozhodla si knížku pořídit.

Samotná knížka se mi četla velmi dobře, je psána lehkým, uvolněným a hovorovým jazykem mládeže. Je napínavá od začátku až do konce, protože zjistit, kdo je Blue, není jak pro Simona, tak ani pro čtenáře vůbec snadné. Podstatnou část knížky tvoří také e-mailová korespondence mezi Bluem a Simonem o každodenních příhodách a úvahách. Pozvolný příběh o Simonově životě na střední škole opředený tajemstvím ohledně Blueovy identity a doplněný Martinovým vydíráním nakonec dospěje k romantickému konci, kdy se z Bluea vyklube Bram, Simonův spolužák.

Ve filmovém zpracování si hlavní roli zahrál Nick Robinson, kterého jsem si oblíbila už díky jeho skvělému výkonu v romantickém snímku Everything, everything (Všechno, úplně všechno). Bohužel mi přišlo, že film odstřihl hodně ze seznamování Simona a Bluea a zaměřil se spíše na Martinovo chování a jeho důsledky. Zatímco v knížce se Martin zdá spíše úlisný a vychytralý, ve filmu je trapným a neschopným prosťáčkem. To mě trošku překvapilo. Je samozřejmé, že film a knížka se v některých ohledech lišily, celkově však podle mého názoru film neměl hluché místo a bavil diváka od začátku až do konce. Písničky k němu nazpívali například Troye Sivan (Strawberries and cigarettes) nebo Normani + Khalid (Love lies).

Neumím říct, co je lepší, zda knížka nebo film. To asi záleží na posouzení každého zvlášť. Možná bych se trošku více přiklonila k filmu, který bych mohla vidět znova a znova pro všechny detaily, zatímco knižní zápletka už je prostě rozluštěna. Zatímco knížka je takovým náznakem detektivky, kde každý bádá, kdo je Blue, ve filmu vyniká důležitost pravého přátelství a lásky, divák se Simonem prožívá každé zklamání, zuřivost, strach, lítost, radost, statečnost, odvahu.

Jak už jsem se zmínila, tak mezi knížkou a filmovým zpracováním je několik odlišností. Můžu říct, že většina z nich mi v zásadě nevadila, jenom vztah mezi Simonem a Bramem jsem na konci čekala trochu propracovanější, jako je tomu v knížce.

V původní verzi si Simon před Nickem nevymyslí imaginárního přítele Abby Susové, Lea a Nick nejdou na rande, Simon se nezeptá Cala, jestli je Blue, Lea není zamilovaná do Simona a podobně. Asi nejdůležitější rozdíl se objevuje ke konci knížky, kdy Bram nenapíše Simonovi, že odhalil jeho identitu a že končí, nesmaže svou e-mailovou adresu jako ve filmu. Bramův poslední e-mail je ve filmu docela ironický. Píše něco ve smyslu: “Vím, kdo jsi. Simon, že? Jacques a dit – Simon říká. Nic lehčího už jsi vymyslet nemohl?” To mi přišlo malinko zvláštní.

V poslední době jsem si knížky žánru Young adult hodně oblíbila. Svými tématy cílí právě na lidi jako já, tedy teenagery a čerstvě dospělé, kteří řeší problémy s láskou a přátelstvím, snaží se odpoutat od všednosti a žít svůj neobyčejný příběh tady a teď.

Pokud máte Simona Spiera přečteného a přemýšlíte, co číst dál, zkuste také knižní verzi Everything everything od Nicoly Yoonové. Jedná se o příběh mladé dívky Maddy (Amandla Stenberg), jejíž imunita nedokáže bojovat s vnějším prostředím, a proto nesmí za žádnou cenu opustit práh domu, v němž žije společně se svou matkou a ošetřovatelkou. Vše se pro ni ale změní ve chvíli, kdy se do sousedství nastěhuje pohledný mladík Olly (Nick Robinson) se svou rodinou.

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek