Vivere a colori 💕

FINŠTINA A JEJÍ SOUVISLOSTI, LISTOPADOVÁ PŘÍRODA A KLASICKÉ NESTÍHÁNÍ + THAJŠTINA?

Ahoj všichni, vítám vás u dalšího článku, ve kterém se zase rozepíšu tak trošku o všem, jak jste zvyklí. Obvykle bych si na článek připravovala materiál tak týden, a pak bych vám ho sepsala, avšak tyto listopadové dny se zatím v mém případě odvíjí dost jednotvárně. Během posledních tří týdnů jsem prakticky nevyšla z domova, jenom k lékaři nebo na procházku. Snažíme se v tomto být důslední a odpustit si teď vše, co jde. Lhala bych, kdybych tvrdila, že už mi to taky “neleze na mozek”. Ráda bych se dostala aspoň jednou týdně do města na vlastní nákup zdravých potravin nebo podnikala jiné aktivity.

V posledních týdnech se mi k výuce online přidala i práce z domova, z čehož mám radost, protože se začínám realizovat ve svém oboru. Baví mě, když při práci aktivně využívám znalostí, které jsem se v průběhu studia získala. Avšak ty hodiny strávené u počítače se musí někde projevit. Včera mě po semináři tak rozbolela hlava, že už jsem po zbytek dne nebyla schopná se ničím zabývat. Se stále stejným prostředím a opakující se rutinou se potom pojí také nedostatek fantazie a kreativity. V takovém případě je nejlepší si dát klidně den volna. Nic tím neztratíte, naopak získáte. Už delší dobu sama sebe přemlouvám zase k nějakému cvičení. Ale jak mě znáte … tak dám radši přednost gramatickému “cvičení” z finštiny než dřepům a výskokům. Je ale pravda, že nejde jen donekonečna pracovat duševně, je důležité odpočinout si i u nějaké fyzické aktivity. Tak třeba o víkendu …

Věnujme se však ještě chvíli finštině. Ve výčtu výhod a “nevýhod” (spíše úskalí, obtížností) bych ji přirovnala k češtině. Čte se skoro stejně, jak se píše, rozdíl je jen u výslovnosti “y” a přehlasovaných samohlásek, kterých je v každém slově jako máku. Prvním úskalím, se kterým mám co do činění, jsou pády. Zatímco v románských jazycích mám slovíčka v podstatě “zadarmo” (vždyť se stačí naučit výraz jako takový … například “gelato”, který se mi změní maximálně do množného čísla), ve finštině už to jede: minä, minun, minulle, minulta …, apod. Ale víte, že to mě na tom baví nejvíc? Cožpak není krásné říct: “Sitten he istuvat puistossa ja puhuvat ja nauravat“? Hodiny finštiny mám každý týden a jak si nelze nepovšimnout, hodně mě to baví. Mým oblíbeným finským seriálem (spíš se jedná o soap operu) je Salatut elämät (Sladký život). 

Pokud je pěkně, tak se snažíme chodit co nejvíce na procházky. Podzimní příroda tady v okolí je nádherná. Nedávno jsem dělala také řepovou polévku podle Marušky VEG a byla moc dobrá. Recept mám od ní z Instagramu. 

V posledních dnech jsem, asi jako každý z vás, v jednom kole. Pracuji na bakalářce, blíží se zkouškové, mám svou vlastní práci a učím se další cizí jazyky mimo školu. Ale nemyslete si, nejsem perpetuum mobile. Zrovna teď ve čtvrtek jsem měla školu až do 18:15 a potom mě tak rozbolela hlava, že jsem se z toho ještě dva dny vzpamatovávala a musela jsem si dát úplné volno.

V Olomouci jsem na delší dobu nebyla už ani nepamatuji. Jezdíme tam občas, jen abych vrátila knížky do knihovny a vyzvedla si nové. 

Podle Anetky jsem také dělala závin s pudinkem a ovocem, akorát jsem si ho trošku upravila podle surovin, které jsme zrovna měli doma: dovnitř jsem dala i strouhaný kokos, místo lesního ovoce pár posledních mražených jahod a jinak hrušky a jablka. 

Také jsem se dodívala na francouzský a norský SKAM. Tento seriál je prostě klasika. 

Abych nezapomněla, v poslední době hodně koukám také na thajské seriály. Ať chci nebo ne, rozeznám už některá slovíčka! Jak jsem nedávno psala v článku o cizích jazycích, nechci se teď učit žádný nový v horizontu pěti let, ale je zajímavé thajštinu pozorovat a jen tak si něco zkoušet. Třeba therefore se řekne: ดังนั้น. Zatím se ustavičně bráním tomu se učit nové písmo. Poslouchám thajské písničky. Tu, kterou vám do recommendation, jsem si za den pustila snad dvacetkrát. Je to … vlastně super.

Song recommendation:  https://www.youtube.com/watch?v=OcMhBxez0PE (Kaownah – Be mine)
Movie recommendation: Cabeza de Vaca
Currently reading: Julio Cortázar – Rayuela

WHY SUGARFREE:
001: https://pureella.com/the-cut-the-sugar-sugar-philosophy/
002: https://www.nzherald.co.nz/lifestyle/nicky-park-quitting-sugar-makes-life-sweeter/5QZAVRM3S37DF3W7VPLXDGGO2M/
003: https://cukrfree.cz/janina-cerna/
004: https://www.sarahwilson.com/

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek