Druhý týden na Erasmu v Itálii!

ZAČÁTEK ŠKOLY A PRVNÍ DOJMY, NAVAZOVÁNÍ KONTAKTŮ, DŮKLADNĚJŠÍ PROHLÍDKA MĚSTA, MOJE STRAVOVÁNÍ (22. – 29. 2. 2020)

Ahoj všichni, opět vás vítám na svém blogu, a to u článku za druhý týden na Erasmu. Nejdůležitějším bodem tohoto týdne byl určitě začátek výuky. Tento týden byl ještě trochu volnější, protože mi začal teprve první předmět, další kurzy se mají rozběhnout v průběhu následujících týdnů. Jedná se o předmět španělského jazyka a překladu a musím říct, že zatím mě výuka hodně baví. Předmět se bude skládat ze dvou částí: přednášky, která má podobu teoretického výkladu gramatiky, a cvičení, která zatím nezačala. Povinnou literaturu jsem si již obstarala, i když byla docela makačka nechat si naskenovat šest knih. Kromě toho jsem si koupila velký slovník El Clave, který doufám využiju do budoucna i v Česku. Paní profesorka tohoto předmětu je velmi milá. V tomto předmětu jsem si našla i dvě kamarádky, za což jsem moc ráda, protože se tak mám na koho obrátit v případě jakýchkoli otázek. Jsem ráda, že se mi zatím daří vystupovat ze své komfortní zóny a na každém předmětu někoho oslovit a požádat ho o kontakt. Jsem ráda, že se mi zatím nestalo, že by někdo ze studentů byl nepříjemný. A rádi se mnou komunikují italsky bez mrknutí oka, což mě samozřejmě moc těší.

Také jsem moc ráda, že jsme se skamarádily se spolubydlící z Polska a šly jsme společně do města na kávu a pak si ještě prohlédly noční město. Plánujeme, že bychom mohly společně vyrazit na výlet s místní studentskou organizací ESN.

Oliwii se stalo to samé, co kdysi jedné paní z kurzu italštiny. Objednala si “latte” a přinesli jí místo kávy pouze našlehané mléko. Škoda, že jsem si to v tu chvíli neuvědomila, mohla jsem ji varovat. Pod pojmem “latte bianco” mi však nedocvaklo, že by se mohlo jednat pouze o to mléko. Ještě že “latte macchiato” v mém případě byla opravdu káva. 

Po kávě jsme se tedy vydaly na menší obhlídku města a poznaly zase nová místa. Mám radost, že s Oliwií máme na spoustu věcí stejný názor a na všem se shodneme. Obě bychom tu chtěly vyzkoušet co nejvíce typických italských jídel, víno, a snad i někdy zajít do divadla. 

Také jsem si dala za úkol, že si budu psát průběžně poznámky o tom, co se každý den událo zajímavého, abych potom na nic nezapomněla a mohla vám předat nějaké zajímavé informace. Nebojte, příští týden už bude v tomto smyslu organizovanější. 

Co se týče vaření, tak zatím nejsem příliš vynalézavá. Hodně jsem si tu oblíbila kombinaci těstovin (snažím se zkoušet ty, které neznám, nějaké dobré italské), rajčatové omáčky s bazalkou, tuňáka a černých oliv. Avšak tento týden jsem se překonala a konečně vyzkoušela květákovo-cuketové placičky. Mám v plánu vařit další zdravá jídla, akorát tu máme docela malou kuchyňku a nemáme troubu, takže je někdy složitější něco vymyslet.

Jsem zatím spokojená, že se mi v zásadě daří dodržovat předsevzetí zdravějšího stravování. Schválně píšu zdravějšího, ne zdravého, protože občas prostě za zmrzlina, koláč nebo něco jiného musí být. Avšak jím tady mnohem více ovoce a zeleniny, než jsem byla zvyklá v Česku. U nás jsem měla zeleninu tak jednou nebo dvakrát do týdne, jedla jsem mnohem více sladkostí a různého pečiva. Je to asi také tím, že si sama volím, co nakoupím a při výběru potravin nespěchám a snažím se vše si promyslet. Nekoupím bezmyšlenkově, co mi přijde pod ruku, snažím se vždy přemýšlet, s čím bych mohla danou potravinu zkombinovat. Ke zdravějšímu stylu mi napomáhá i fakt, že v obchodě, kde většinou nakupuji, mají sladkosti dost drahé, například balení cookies tu vyjde přibližně na 75 korun. Samozřejmě asi bude záležet, kde nakupujete, od kamarádky vím, že jsou tu i levnější samoobsluhy. 

Je zajímavé, že mi tu zatím vůbec nechybí čeština, naopak mám pocit, že když mluvím cizím jazykem, mám víc odvahy a umím si prosadit svou. Se Španěly komunikujeme převážně anglicky, já vím, je to ostuda, ale snad to časem také přijde. S kamarádkou z Polska mluvíme jenom anglicky. Díky tomu jsem si uvědomila, že moje angličtina už není úplně to, co bývala. Samozřejmě často sleduji filmy a čtu v angličtině, avšak bych si potřebovala připomenout gramatiku (hlavně souslednosti a časy), také jsem nikdy neměla problém s have/has, což se mi teď často plete, zvlášť pokud se snažím mluvit rychleji. Myslím si, že s italštinou jsem teď na tom o dost lépe. 

Nejsem si jistá, jestli jsem se o tom už tady zmiňovala, ale týden po příjezdu do Bari jsem měla jet na výlet na tři dny na sever. Tuto cestu jsem nakonec zrušila, ne tak úplně kvůli nebezpečí koronaviru, spíše proto, že se mi nechtělo vážit tak dalekou cestu krátce po příjezdu. Avšak cestovat bych tady určitě chtěla, tak snad něco podnikneme. 

Toto by už ode mě bylo vše za druhý týden na Erasmu, já se na vás budu těšit zase u článku za třetí týden! Děkuju za přečtení a za podporu 🙂

Song recommendation: Harry Styles – Adore you

Movie recommendation: More than only (Youtube)

Příspěvek vytvořen 52

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek